Ana içeriğe atla

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Prostat kanseri, daha çok erkeklerde görülen bir kanser türüdür. Kansere bağlı olarak ölümlere pek sebep olmaz. Prostat, erkeklerde bulunan, yaklaşık olarak bir ceviz boyutunda, mesanenin altında hayatını sürdüren, üreme faaliyetleri için farklı salgılar üreten bir salgı organıdır.
Prostat kanseri, prostat dokusunu yapılaştıran farklı hücrelerin anormal izler göstererek tümör yapıları oluşturması sonucu doğan bir kanserdir. Kanserler, prostatın sadece bir kısmından gelişebileceği gibi birden çok kısmında da gelişebilir.
Genellikle 65 yaş üstünde görülen bu hastalık erken aşamalarında hiçbir belirti vermez. Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratıp sorun çıkarabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelmektedir.

Prostat Kanserinin Evreleri

Prostat kanserinde evreleme, tümörün prostatta ve etrafında ne kadar çoğalıp yayıldığına bağlı olarak yapılır. Bu evreleme yapılırken şunlara dikkat edilir.
  • Tümörün büyüklüğü
  • Tümörün prostatın içindeki dokularda ya da etrafındaki yayılımı
  • Kanserin lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı
  • Vücudun çeşitli bölgelerine dağılma durumu (metastaz)

Evre 1

İlk evrede tümör sadece prostat içindedir. Tümör, rektal muayene ile anlaşılmayacak derecede küçüktür. Lenf nodlarına sıçrama veya vücudun diğer bölgelerine yayılımı yoktur. 

Evre 2

2. evrede tümör prostatın içine doğru yol almıştır  ama çevresinde yayılmaz. Bu evrede tümör rektal muayene ya da görüntüleme yöntemleri (MR) tespit edilebilir. Lenf nodlarına sıçrama veya vücudun diğer bölgelerine yayılımı yoktur.

Evre 3

Üçüncü evrede tümör prostat kapsülünün ötesine ve seminal vezikül (sperm kesesi) gibi dokulara yayılmıştır. Lenf nodlarına sıçrama veya vücudun diğer bölgelerine yayılımı yoktur.

Evre 4

Dördüncü evrede kanser prostatın etrafında diğer dokulara yayılır. Bu evrede genellikle lenf nodlarına, kemiklere, karaciğere ya da akciğerlere yayılma olabilir (metastaz).
Prostat kanserinin derecesini saptamak, uygun tedavinin uygulanması ve hastalığın seyrini takip etmek açısından çok önemlidir.
PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ
Lokalize (prostata sınırlı) prostat kanseri hızlı bir biçimde hiçbir belirti vermeden büyür. Prostat kanserinin belirtileri şöyledir:
  • İdrar yaparken yanma
  • Zorlanma ve idrarda kanama
  • Semende kanama
  • İleri evrede kemik metasazları, buna bağlı olarak kemik ağrıları ve bazen kırıklar

PROSTAT KANSERİ TEDAVİ

Kemo-Hormono Terapi


Radyoterapi


Prostat Kanserinde Cerrahi Tedavi - Radikal Prostatektomi


Aktif İzlem


Nanoknife

 Mucizelere İnanın Başarabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER ÇEŞİTLERİ VE RENKLERİ

Kanser hakkında böyle makale yazarken hiç bu kadar zorlanacağımı düşünmemiştim.Hele ki bu kanser çeşitlerini yazarken.Bir an bitmeyecek zannettim ama neyse ki bitti.Aşağıda bütün kanser çeşitleri ve kurdele renklerini görebilirsiniz. Bütün kanserleri temsil eden kurdele rengi lavantadır. Kan kanseri yani LÖSEMİ temsili kurdelesi turuncu renktir. Mesane kanser ini temsil eden kurdele ise şu şekilde (tarif edemedim ) Akciğer kanser ini temsil eden kurdele rengi beyazdır. Böbrek kanser i de LÖSEMİ kanseri ile aynı rengi taşımaktadır. Kolon kanser inin rengi ise koyu mavidir. Erkekler de sık görülen prostat kanser inin kurdele rengi açık mavi. Pankreas kanser i mor renktir. Tiroit kanser inin rengini açıklayamadım. Deri kanser inin kurdelesi siyahtır. Mide kanser inin rengi ise liladır. Çocuk kanser inin kurdele rengi altın sarısıdır. Kemik kanser i kurdelesinin rengi ise normal sarıdır. Meme kanser i de popüler kanserler arasında yer alır ve p

Kanser Nedir?

Kanser bilimsel olarak açıklanacak olursa şöyle tanımlayabiliriz. Kanser insan, hayvan, bitki gibi canlılarda gövdenin ya da organların yapılarından birini meydana getiren gözelerin belirsiz olarak bölünüp çoğalan tümörlere denir. Kanser  terimi, tıbbın efendisi olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates  şahsından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan veya  ülser oluşturmayan ur için kullanmıştır. Kanser dokusu çoğalarak urları oluştururlar. Urlar iyi ve kötü huylu olabilirler. İyi huylu urlar kanser değildir. Bunlar çoğunlukla alınırlar ve çoğu kez tekrarlamazlar. İyi huylu urlar vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu urlar çok çok düşük ihtimalle hayatı tehdit ederler. Kötü huylu urlar kanserdir . Kötü huylu urlar hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ,düzensiz çoğalırlar. Bu urlar düzgün dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da zarar verebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları urdan ayrılırsa, kan ya

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tiroid kanseri , doğru ve erken tanı konulduğunda ve bu tanıya göre tedavi uygulandığında, başarılı sonuç alma oranı yüksek bir hastalıktır. Tiroid bezindeki hücrelerin kanser hücrelerine farklılaşmasıyla ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Tiroid kanser leri çoğunlukla boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak hissedilir. Nodül; bir nohut tanesinden bir ceviz boyutlarında olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar oluşturması ile ortaya çıkan hastalığın adıdır. Soğuk ve sıcak şeklinde ayrılabiliyor. Ciddiye alınması gereken tip soğuk nodülü olandır. Çünkü soğuk nodülde yaklaşık olarak yüzde 15 kanserleşme ihtimali vardır. Bu nedenle özellikle soğuk nodülü bulunanların zaman kaybetmeden iğneyle tiroid biyopsisi olması gerekmektedir. Biyopsi yapılmasının sebebi ise nodülde kanser bulunup bulunmadığının saptanabilmesidir TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıfl