Ana içeriğe atla

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kolon kanseri yada diğer ismi ile bağırsak kanseri, dünyada en çok rastlanan kanser türleri arasında bulunur. Kadın ve erkeklerde özellikle 50 yaş üstünde daha sıklıkla görülen bir kanser çeşidir. 

Kalın bağırsakta kolon kısmında ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denir. Kolonda meydana gelen kanser, erken evrede bulunursa tamamıyla tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan aracılığıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır. Dalak nerededir? diye merak edenler için bu organın, karnın sol üst kadranında, diyaframın hemen altında ve midenin yanında bulunduğu söylenebilir.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin belirtileri, sıklıkla idrarlama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. 
Sürekli geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzeyen bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında kendini gösterir. Kanser daha da ilerlediğinde karın çevresinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir. Dışkılama yaparken ağrı hissetme ve zorlanma, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybetme ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.

KOLON KANSERİ TEDAVİ

Kolon kanseri tedavisi için kansere dönüşme belirtisi olan polipler, kolonoskopi yöntemi ile alınır. Kanser ileri bir aşamaya gelmişse, cerrahi işlem zorunlu hale gelir. Tümörün olduğu kısım çıkartılır. Hastalığın komşu bölgelere yayıldığı durumlarda ise kemoterapi uygulanmaktadır. Kanser metastaz yapmışsa, tedaviye devam edilerek, hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

KOLON KANSERİ KORUNMA YOLLARI

Lifli besinlerin bolca tüketimi, kalsiyum ve D vitamini alınması, fazla kilolardan kurtulup, spor ve egzersiz yapılması gereklidir. Ayrıca 50 yaşından itibaren programlı olarak tarama testlerinin yaptırılması, olası kolon kanseri riskinin erken zamanda saptanarak, başarılı şekilde tedavi edilmesi için gereklidir.



 Mucizelere İnanın Başarabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER ÇEŞİTLERİ VE RENKLERİ

Kanser hakkında böyle makale yazarken hiç bu kadar zorlanacağımı düşünmemiştim.Hele ki bu kanser çeşitlerini yazarken.Bir an bitmeyecek zannettim ama neyse ki bitti.Aşağıda bütün kanser çeşitleri ve kurdele renklerini görebilirsiniz. Bütün kanserleri temsil eden kurdele rengi lavantadır. Kan kanseri yani LÖSEMİ temsili kurdelesi turuncu renktir. Mesane kanser ini temsil eden kurdele ise şu şekilde (tarif edemedim ) Akciğer kanser ini temsil eden kurdele rengi beyazdır. Böbrek kanser i de LÖSEMİ kanseri ile aynı rengi taşımaktadır. Kolon kanser inin rengi ise koyu mavidir. Erkekler de sık görülen prostat kanser inin kurdele rengi açık mavi. Pankreas kanser i mor renktir. Tiroit kanser inin rengini açıklayamadım. Deri kanser inin kurdelesi siyahtır. Mide kanser inin rengi ise liladır. Çocuk kanser inin kurdele rengi altın sarısıdır. Kemik kanser i kurdelesinin rengi ise normal sarıdır. Meme kanser i de popüler kanserler arasında yer alır ve p

Kanser Nedir?

Kanser bilimsel olarak açıklanacak olursa şöyle tanımlayabiliriz. Kanser insan, hayvan, bitki gibi canlılarda gövdenin ya da organların yapılarından birini meydana getiren gözelerin belirsiz olarak bölünüp çoğalan tümörlere denir. Kanser  terimi, tıbbın efendisi olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates  şahsından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan veya  ülser oluşturmayan ur için kullanmıştır. Kanser dokusu çoğalarak urları oluştururlar. Urlar iyi ve kötü huylu olabilirler. İyi huylu urlar kanser değildir. Bunlar çoğunlukla alınırlar ve çoğu kez tekrarlamazlar. İyi huylu urlar vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu urlar çok çok düşük ihtimalle hayatı tehdit ederler. Kötü huylu urlar kanserdir . Kötü huylu urlar hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ,düzensiz çoğalırlar. Bu urlar düzgün dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da zarar verebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları urdan ayrılırsa, kan ya

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tiroid kanseri , doğru ve erken tanı konulduğunda ve bu tanıya göre tedavi uygulandığında, başarılı sonuç alma oranı yüksek bir hastalıktır. Tiroid bezindeki hücrelerin kanser hücrelerine farklılaşmasıyla ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Tiroid kanser leri çoğunlukla boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak hissedilir. Nodül; bir nohut tanesinden bir ceviz boyutlarında olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar oluşturması ile ortaya çıkan hastalığın adıdır. Soğuk ve sıcak şeklinde ayrılabiliyor. Ciddiye alınması gereken tip soğuk nodülü olandır. Çünkü soğuk nodülde yaklaşık olarak yüzde 15 kanserleşme ihtimali vardır. Bu nedenle özellikle soğuk nodülü bulunanların zaman kaybetmeden iğneyle tiroid biyopsisi olması gerekmektedir. Biyopsi yapılmasının sebebi ise nodülde kanser bulunup bulunmadığının saptanabilmesidir TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıfl