Ana içeriğe atla

PANKREAS KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Pankreası oluşturan dokuların normal çizgisel sınırlar içerisindeki görevlerini kaybederek kontrolsüz bir biçimde bölünüp bir tümör halini almasına pankreas kanseri adı verilir.

PANKREAS KANSERİ BELİRTİLERİ

Pankreas kanseri çoğunlukla müphem bulgular ile göze çarpıyor. Karın üst kısmında mide çevresinde dolgunluk, rahatsızlık hissi, iştahsızlık erken dönemde hastaların hemen hemen hepsinde görülen belirtiler. Ancak bu belirtiler basit bir mide şikâyeti gibi görülebildiğinden hastalığın erken teşhis ihtimali zorlaşıyor.
Bazı durumlarda birden meydana gelen şeker hastalığı, pankreas kanserinin erken tanısı ve uyarıcısı olabiliyor. Yakınlarında şeker hastalığı öyküsü olmayan hastalarda bu şekilde tablonun ortaya çıkması, dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.
Safra taşı veya alkol kullanımı gibi benzer bir etken yokken geçirilen pankreatit nöbetide yine, pankreas kanserinin ilk bulgusu olabiliyor. Hastalığın ilerlediği zamanlarda şiddetli karın ve sırt ağrısı, sarılık, kilo kaybı, karında şişlik gibi bulgular meydana geliyor. Ne yazık ki bu bulgular hastalığın tedavi sınırlarını geçtiğinin de göstergesi olarak kabul ediliyor.
PANKREAS KANSERİ TEDAVİ
Pankreas kanserinin tedavisi ilk olarak yöntem, cerrahi olarak tümörün çıkarılmasıdır. Ameliyat sonrasında ise kemoterapi ve radyoterapi neredeyse hastaların hepsinde gereksinim haline geliyor. Tümörün cerrahi olarak çıkarılmasının mümkün olmadığı lokal ileri evrede kemo-radyoterapi ile kitle boyutlarında küçülme sağlanarak cerrahi şansı elde edilebiliyor.
Medikal teknolojilerden MR-LINAC sayesinde tedavi sırasında hareketli organlardaki tümörler bile tam isabetle ışınlanıp yok edilebiliyor. Tümör ışınlanırken çevresindeki sağlam dokular büyük bir hassasiyetle korunuyor.
Hastalığın karaciğer benzeri uzak organlara dağılım gösterdiği zamanlarda ise uygulanan temel yöntem kemoterapi oluyor.

Pankreas Kanserinden Korunma Yolları

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,
  • Sağlıklı beslenmek
  • Fazla kilolardan kurtulmak,
  • Diyabet varsa dikkatli olmak,
  • Ailede kanser hastası varsa, düzenli kontrolleri ihmal etmemek.
  • Mucizelere İnanın Başarabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER ÇEŞİTLERİ VE RENKLERİ

Kanser hakkında böyle makale yazarken hiç bu kadar zorlanacağımı düşünmemiştim.Hele ki bu kanser çeşitlerini yazarken.Bir an bitmeyecek zannettim ama neyse ki bitti.Aşağıda bütün kanser çeşitleri ve kurdele renklerini görebilirsiniz. Bütün kanserleri temsil eden kurdele rengi lavantadır. Kan kanseri yani LÖSEMİ temsili kurdelesi turuncu renktir. Mesane kanser ini temsil eden kurdele ise şu şekilde (tarif edemedim ) Akciğer kanser ini temsil eden kurdele rengi beyazdır. Böbrek kanser i de LÖSEMİ kanseri ile aynı rengi taşımaktadır. Kolon kanser inin rengi ise koyu mavidir. Erkekler de sık görülen prostat kanser inin kurdele rengi açık mavi. Pankreas kanser i mor renktir. Tiroit kanser inin rengini açıklayamadım. Deri kanser inin kurdelesi siyahtır. Mide kanser inin rengi ise liladır. Çocuk kanser inin kurdele rengi altın sarısıdır. Kemik kanser i kurdelesinin rengi ise normal sarıdır. Meme kanser i de popüler kanserler arasında yer alır ve p

Kanser Nedir?

Kanser bilimsel olarak açıklanacak olursa şöyle tanımlayabiliriz. Kanser insan, hayvan, bitki gibi canlılarda gövdenin ya da organların yapılarından birini meydana getiren gözelerin belirsiz olarak bölünüp çoğalan tümörlere denir. Kanser  terimi, tıbbın efendisi olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates  şahsından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan veya  ülser oluşturmayan ur için kullanmıştır. Kanser dokusu çoğalarak urları oluştururlar. Urlar iyi ve kötü huylu olabilirler. İyi huylu urlar kanser değildir. Bunlar çoğunlukla alınırlar ve çoğu kez tekrarlamazlar. İyi huylu urlar vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu urlar çok çok düşük ihtimalle hayatı tehdit ederler. Kötü huylu urlar kanserdir . Kötü huylu urlar hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ,düzensiz çoğalırlar. Bu urlar düzgün dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da zarar verebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları urdan ayrılırsa, kan ya

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tiroid kanseri , doğru ve erken tanı konulduğunda ve bu tanıya göre tedavi uygulandığında, başarılı sonuç alma oranı yüksek bir hastalıktır. Tiroid bezindeki hücrelerin kanser hücrelerine farklılaşmasıyla ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Tiroid kanser leri çoğunlukla boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak hissedilir. Nodül; bir nohut tanesinden bir ceviz boyutlarında olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar oluşturması ile ortaya çıkan hastalığın adıdır. Soğuk ve sıcak şeklinde ayrılabiliyor. Ciddiye alınması gereken tip soğuk nodülü olandır. Çünkü soğuk nodülde yaklaşık olarak yüzde 15 kanserleşme ihtimali vardır. Bu nedenle özellikle soğuk nodülü bulunanların zaman kaybetmeden iğneyle tiroid biyopsisi olması gerekmektedir. Biyopsi yapılmasının sebebi ise nodülde kanser bulunup bulunmadığının saptanabilmesidir TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıfl