Ana içeriğe atla

BÖBREK KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Belirti seviyesi çok düşük oranlarda da olsa  sigara ve obezitenin böbrek kanseri hastalığını arttırdığı bilinmektedir. Bununla beraber, birinci derece yakınlarında böbrek kanseri olanlar ve tansiyon hastalarının da böbrek kanseri açısından tehlikeli grupta olduğu iddia edilebilir.

İlk evrelerde böbrek kanseri hiçbir belirti vermeksizin sakin bir seviyede ilerleyebilir. Böbrek kanserlerinin yaklaşık %25-30’luk bir kısmı ilk evrelerde bir belirti göstermezken yapılan tahliller ve bu bölgeyle alakalı farklı sebepler için yapılan tetkiklerde yakalanmaktadır.


BÖBREK KANSERİ BELİRTİLERİ



Böbrek kanseri olan çoğu bireyin, kanser ileri evrelere gelmeden, herhangi bir semptomu yoktur ve erken evreden neredeyse tüm böbrek kanserleri, başka bir sebepten dolayı yapılan bir BT, ultrason veya MR ile bulunmaktadır. Fakat, ileri seviye tümörler bazı semptomlara sebep olabilir. Bu belirtiler şunlardır:
  • İdrarda kan
  • Sırt ağrısı-yan ağrısı
  • Yanlarda veya karında ele gelen kitle
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı ve istemsiz zayıflama
  • Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza başvurun.


  • BÖBREK KANSERİ TEDAVİ
  • Böbrek kanserinde tedavi kişiden kişiye, hastalığın evresine ve hastanın tıbbi özelliklerine göre değişebiliyor; tümörün böbreğin içindeki yeri, boyutu, derecesi ve başka organlara yayılıp yayılmadığı gibi hastadan hastaya değişen farklı kurallara göre planlanıyor. Bununla birlikte, tümörün ameliyatla çıkarılmasının amaçlandığı cerrahi, tedavi protokolünün ilk sırasında yer alıyor.
    Özellikle küçük tümörlerde parsiyel nefrektomi denilen, böbreğin korunup sadece tümörün çıkarıldığı cerrahinin altın standart olarak kabul görüyor. Bu işlem, laparoskopik ya da robotik olarak yapılabiliyor.
    Daha büyük tümörlerde, tümörün böbrekteki yerleşim yerine göre cerrahi planlanıyor. Eğer tümör damarlanmanın olduğu merkezi bölgesinde ise böbreğin tamamının alınması tercih edilebiliyor. Ancak tümör böbreğin kenarlarına yakın bir bölgede yerleşmişse parsiyel nefrektomi yapılarak böbrek tercih edilebiliyor.
    Cerrahi için uygun olmayan kimi hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemlerle tümörün yok edilmesi de mümkün olabiliyor.
    Metastazları bulunan hastalarda kanserli dokuları hedef alan kimi ilaçlar ve kemoterapiler kullanılabiliyor.
    Daha ileri hastalıklarda ise hastanın yaşam kalitesinin artması ve semptomlarının gerilemesi adına radyoterapi ve renal arter embolizasyonu adı verilen işlemler yapılabiliyor
Mucizelere İnanın Başarabilirsiniz.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER ÇEŞİTLERİ VE RENKLERİ

Kanser hakkında böyle makale yazarken hiç bu kadar zorlanacağımı düşünmemiştim.Hele ki bu kanser çeşitlerini yazarken.Bir an bitmeyecek zannettim ama neyse ki bitti.Aşağıda bütün kanser çeşitleri ve kurdele renklerini görebilirsiniz. Bütün kanserleri temsil eden kurdele rengi lavantadır. Kan kanseri yani LÖSEMİ temsili kurdelesi turuncu renktir. Mesane kanser ini temsil eden kurdele ise şu şekilde (tarif edemedim ) Akciğer kanser ini temsil eden kurdele rengi beyazdır. Böbrek kanser i de LÖSEMİ kanseri ile aynı rengi taşımaktadır. Kolon kanser inin rengi ise koyu mavidir. Erkekler de sık görülen prostat kanser inin kurdele rengi açık mavi. Pankreas kanser i mor renktir. Tiroit kanser inin rengini açıklayamadım. Deri kanser inin kurdelesi siyahtır. Mide kanser inin rengi ise liladır. Çocuk kanser inin kurdele rengi altın sarısıdır. Kemik kanser i kurdelesinin rengi ise normal sarıdır. Meme kanser i de popüler kanserler arasında yer alır ve p

Kanser Nedir?

Kanser bilimsel olarak açıklanacak olursa şöyle tanımlayabiliriz. Kanser insan, hayvan, bitki gibi canlılarda gövdenin ya da organların yapılarından birini meydana getiren gözelerin belirsiz olarak bölünüp çoğalan tümörlere denir. Kanser  terimi, tıbbın efendisi olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates  şahsından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan veya  ülser oluşturmayan ur için kullanmıştır. Kanser dokusu çoğalarak urları oluştururlar. Urlar iyi ve kötü huylu olabilirler. İyi huylu urlar kanser değildir. Bunlar çoğunlukla alınırlar ve çoğu kez tekrarlamazlar. İyi huylu urlar vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu urlar çok çok düşük ihtimalle hayatı tehdit ederler. Kötü huylu urlar kanserdir . Kötü huylu urlar hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ,düzensiz çoğalırlar. Bu urlar düzgün dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da zarar verebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları urdan ayrılırsa, kan ya

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tiroid kanseri , doğru ve erken tanı konulduğunda ve bu tanıya göre tedavi uygulandığında, başarılı sonuç alma oranı yüksek bir hastalıktır. Tiroid bezindeki hücrelerin kanser hücrelerine farklılaşmasıyla ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Tiroid kanser leri çoğunlukla boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak hissedilir. Nodül; bir nohut tanesinden bir ceviz boyutlarında olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar oluşturması ile ortaya çıkan hastalığın adıdır. Soğuk ve sıcak şeklinde ayrılabiliyor. Ciddiye alınması gereken tip soğuk nodülü olandır. Çünkü soğuk nodülde yaklaşık olarak yüzde 15 kanserleşme ihtimali vardır. Bu nedenle özellikle soğuk nodülü bulunanların zaman kaybetmeden iğneyle tiroid biyopsisi olması gerekmektedir. Biyopsi yapılmasının sebebi ise nodülde kanser bulunup bulunmadığının saptanabilmesidir TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ Guatr, boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, sinirlilik, yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıfl